Kız öğrenciler erkeklerden daha başarılı

  • Ana Sayfa
  • Kız öğrenciler erkeklerden daha başarılı
Kız öğrenciler erkeklerden daha başarılı
Türkiye genelinde ilköğretim öğrencileri üzerinde yapılan ankete göre kızlar derslerde erkeklerden daha başarılı. Abone ol

Türkiye genelinde ilköğretim öğrencileri üzerinde yapılan ankete göre kızlar derslerde erkeklerden daha başarılı. Ancak buna rağmen iş hayatında yeteri kadar aktif değiller.

İstanbul Bahçeşehir Uğur Eğitim Vakfı Yenilikçi Eğitim Araştırma Merkezi'nin (YEGAM) 7 bölgede 4 bin 582 ilköğretim okulu öğrencisi üzerinde yaptığı 'Akademik Gelişim İzleme Dosyası' anketi çarpıcı sonuçları ortaya ç ebay ıkardı. Buna göre öğrenciler en çok Türkçe dersinde başarılı. Türkçe'yi sırasıyla matematik, ingilizce, fen, teknoloji ve sosyal bilgiler takip ediyor.

MESLEK YAŞAMINA KAZANDIRILMALILAR

Raporda kızların genel ortalamada erkeklerden daha başarılı olduğu ayrıntısı da dikkat çekti. Ancak buna rağmen kızlar iş hayatında yeteri kadar aktif değiller. Bu durumun Türkiye için büyük kayıp olduğunu dile getiren uzmanlar, eğitim hayatında başarılı olan kız öğrencilerin mutlaka meslek yaşamına da dahil edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

KİTAP KURDU AİLENİN ETKİSİ

Araştırmayla akademik gelişimi izlemek için öğrencilerin ev ve okul hayatları da mercek altına alındı. Öğrencilerin evlerinde var olan kitap sayılarının da başarılarını etkilediği gözlenen araştırmada, evlerinde en fazla 100 kitap olan öğrenciler yüzde 4.7, 200'den daha fazla kitabı olan öğrenciler ise yüzde 12.2 oranında bir ileri başarı düzeyine sahip çıktı.

Ödev ve kurs başarıyı artırmıyor

Araştırmada en çarpıcı sonuçlardan biri de öğrencilerin okul sonrası gittikleri kursların, aldıkları özel derslerin ve ödevlerin, başarılarında büyük bir değişim yaratmadığı yönünde. Okul sonrası kurslara giden öğrencilerin fen ve teknoloji dersine verdikleri doğru cevap yüzdesi 58 iken, gitmeyenlerin yüzdesi 56 oluyor. Öğrencilere ödevlerin ezber yerine öğretici tarzda olması gerektiğine dikkat çeken eğitimciler “Onları düşünmeye sevk eden, okuldaki eğitimin dışına çıkılmasına olanak veren ödevler verilse başarı yüzdeleri en az iki katına çıkacaktır” diyor.



Kategori : GÜNCEL