BDP'nin Anayasa önerisi kızdıracak

  • Ana Sayfa
  • BDP'nin Anayasa önerisi kızdıracak
BDP'nin Anayasa önerisi kızdıracak
Demokratik Özerklik önerisi nedeniyle büyük tepki toplayan BDP yeni Anayasa önerisiyle de çok konuşulacak.Abone ol

Demokratik Özerklik tartışmalarına yönelik tepkiler sürerken BDP tartışmaları alevlendirecek yeni önerilerle gelmeye hazırlanıyor. BDP'nin yeni Anayasa taslağı önerisinde Türklük tanımının yeniden değerlendirilmesi ve Anayasa'nın değiştirilemez üç maddesinin değiştirilmesi teklifleri için hazırlık yapılıyor.

Demokratik Toplum Kongresi'nen Kürt sorununun çözümüne yönelik öneril yunanistan seo eri Anayasa metni haline getiriliyor. Milliyet gazetesinin haberine göre BDP içinde tanınmış ünlü hukukçuların da bulunduğu bir Anayasa komisyonu kuruldu.

BDP'nin üzerinde çalışmaya devam ettiği anayasa taslağında, Türkiye'nin özerk yönetim bölgelere ayrılması, her bölgenin kendi meclis ve sembolü olması öngörülüyor.

BDP Hukuk Komisyonu Üyesi Hakkari Milletvekili Hamit Geylani, hazırladıkları taslak metinde, anayasadaki Türklük tanımını sorguladıklarını ve değiştirilmesine yönelik maddeler sıraladıklarını, anayasanın tüm kesimlere hitap edebilmesi için başlangıç bölümünün değiştirilmesini talep ettiklerini söyledi. Geylani şöyle konuştu:

"Anayasada öncelikle başlangıç ilkelerinin değişmesi gerekiyor. Bizim vazgeçmezliğimiz budur. Başlangıç ilkelerinin değişmemesi durumunda tüm maddeler değişse bile gelip başlangıç ilkelerine takılır. Anayasanın üçüncü maddesi diyor ki, 'hiçbir madde başlangıç ilkelerine aykırı olamaz'. Bu bir ırkın, bir halkın manfaatini öne çıkaran, Türklüğü hadisenin tam odağına oturtan bir mantıktır. Anayasalar bir ırkın aidiyetine veya bir bireyin, toplumun menfaatine değil hukuki kriterler üzerine inşa edilir. 42. madde ana dille eğitimi yasaklıyor. Anadille eğitimi yasaklamak o ülkede yaşayan değişik aidiyetleri, değişik ana dilleri yok saymaktır. Dili yok saydığın andan itibaren yaşamı da yok sayıyorsun. 66. maddede ise, 'bu ülkede yaşayan herkes Türktür' diyor. Oysa başka aidiyetler de var. Buna benzeri çok değişiklik taleplerimiz vardır."



Kategori : POLİTİKA